Значење на сонот - толкување и официјален речник

Дали сте заинтересирани да ги знаете толкување и значење на вашите соништа? Дали некогаш сте престанале да размислувате за тој кошмар што постојано се повторува и не ви дозволува да се одморите? Што се обидува да ви пренесе потсвеста кога спиете и како можеме да направиме точна интерпретација на нашите ноќни мисли?

Значење на соништата

Можеби не сте го знаеле, но навечер нашиот мозок е сè уште активен и може да сонува без оглед на исцрпувачкиот ден. Уште повеќе, секој сон што го имаме е сосема поинаков, земете во предвид значењето на соништата и учењето да ги толкувате неговите комплексни заговори ќе ви помогне да се запознаете многу подобро.

Проучување на значењето и толкување на сонот Тоа е нешто што ги преокупирало и заинтригирало луѓето уште од почетокот на времето. Додека во античко време дешифрирањето на симболите од соништата се обидуваше да најде божествена порака, од XNUMX век и развојот на психоанализата, толкувањето на соништата се користи за откривање содржини складирани несвесно во човечкиот ум или грижи на денот. Ден што нè вознемирува меѓу другите.

Во моментов благодарам на угледни психоаналитичари како познатиот Сигмунд Фројд, Французите Jeanан Лапланш и Jeanан-Бертран Понталис или Швајцарецот Карл Густав Јунг толкувањето на сонот престана да се гледа како нешто несериозно и стана клиничка техника. Доколку ве интересира темата, еве линк до мојата референтна библиографија и моите омилени автори.

Откријте го значењето на соништата бесплатно во нашиот специјализиран речник

Во следните редови можете да најдете список на нарачани значења од соништата од АЗ, за да ви биде полесно да ја користите мрежата. Сите овие соништа се мешавина од компилација од најважните соништа третирани од најреномирани автори и некои свои придонеси засновани на моите искуства со соништата што ги претрпев и кои детално ги анализирав и проучував со години.

Тоа е многу комплетен список, но продолжува во континуирана еволуција, Ако имате сон што ве загрижува и кој се повторува и не се појавува во списокот што те молам пиши ми порака преку делот за контакти на мрежата и ќе го испитам вашиот случај и ќе го додадам тој сон на списокот за да можат другите корисници да знаат за тоа.

Дојде време да го пронајдете сонот што ве загрижува. Тука ја имате списокот организирано по азбучен ред.

Откако ќе спиеме, одиме на авантуристичко патување прикажувајќи ги нашите аспирации и стравови. Часовите за одмор стануваат експедиција за проблемите од ден на ден, за оние грижи што ги напаѓаат нашите умови, и затоа е од суштинско значење да се разбере толкување на сонот да се разјасни неговото значење.

Откријте го значењето и потеклото на вашите соништа

Официјален речник од соништата: толкувањето повеќе нема да биде мистерија за вас

Во античко време, културите се обидувале да откријат како да го протолкуваат секој сон, некои од мистичен и езотеричен пристап, но други го следеле научниот метод. Тоа е, како и во секоја друга цивилизација, имаше високо реномирани шарлатани и психолози.

Сè што се случува во нашата потсвест кога сонуваме може да послужи за решавање на многу сомнежи што не можеме да ги дешифрираме за време на состојбата на будење. Можеби ова е причината што луѓето поминале со векови во потрага по своите значења до знаат сè за умот и личноста на самиот себе.

Направете интерпретација на сонот и дознајте што значи тоа

Дали навистина имаме претчувствувачки соништа? Зошто тие ги претставуваат нашите амбиции и стравови? Зошто потсвеста создава неразбирливи мисли? Понекогаш можеме да бидеме изненадени од комплексноста на сонот. Сонуваме дека ќе ја изгубиме работата, некој член на семејството да умре или да се разделиме со партнерот. Тоа е, тие се соништа поврзани со нашата околина, а понекогаш изгледаат толку реални што бараме значење за пораката од сонот што ни ја испраќа потсвеста. Ако сакате да откриете како да направите правилно толкување на вашите соништа кликнете овде.

Толкување vs значење на соништата

Познавањето на значењето на сонот не е исто како и неговото толкување. За да знаете правилно да не протолкувате ниту еден сон, вие не само што треба добро да го знаете неговото значење, туку исто така е неопходно да знаете и други важни детали и контекстот во кои се јавуваат, бидејќи истото значење на сонот може да има неколку многу различни толкувања кај различни луѓе, бидејќи тоа ќе влијае на она што значи тоа значење според вашиот начин на постоење, вашето семејство, вашата околина, вашата loveубовна ситуација, вашето здравје или дури вашата финансиска состојба. На пример, не е исто сон за злато ако си богат отколку ако си сиромашен. На крајот, сонот е ист, но толкувањето е многу различно.

Толкувањето на соништата во антиката

Грците веќе беа заинтересирани за оваа тема. Но, тогаш, неговиот систем за обид за толкување на соништата беше регулиран од усната традиција. Тоа е, сите оние идеи што се пренесуваа од генерација на генерација и во најголем дел, беа волја на боговите што се виде во тие соништа.

Но, од другата страна на ова верување, на авторите им се допаѓа филозоф Платон или Аристотел Тие исто така ги напишаа своите мислења за ова прашање во книги како што се Република прва и За соништата од втора. Не заборавајќи дека, по некое време, Питагора зборуваше и за ова прашање како средство за комуникација на натприродните суштества. Додека стоиците се обложуваа на промисла. Подоцна би дошле нови мислења за Цицерон или Артемидоро.

Што е сонување?

Обидот да се погоди што се случува околу нас, и преку соништата, се нарекува сонување. Но, само соништа, бидејќи кога станува збор за кошмари, се вели дека ѓаволот ги лансирал и тие не се достојни да бидат анализирани. Вистина е дека и покрај сите теории што постојат, ова е техника на гатање, се базира на студиите на Сигмунд Фројд.

Психоанализа и толкување на Фројд

Некои идеи или студии што би дошле со Фројд веќе ја имале својата основа во она што го спомнавме. Тоа е да се каже, тие не би биле нови, бидејќи традицијата беше многу присутна во нив. Но, иако е тежок поим за анализа, мора да се каже дека Фројд дојде да стави точка и следеше. Сакав да го покажам тоа симболики рефлектирани во сонотТие беа поврзани со нашиот ум и несвесното.

Сигмунд Фројд, мојот омилен психоаналитичар

Од оваа причина, при анализа на сон, треба да ги земеме сите концепти и идеи што ги гледаме во него и да не останеме само на еден. Ниту, пак, може да се додадат суеверни техники или толкувања од сугестивен тип. Врските и односите со нашиот секојдневен живот исто така ќе бидат од голема важност. Од сите соништа, Фројд им го дал името „типични соништа“ на оние што најмногу се повторуваат кај нас. На пример, оние поврзани со смрт или пад. Бидејќи сите може да изнесе на виделина внатрешен конфликт. На кратко, тој тврдеше дека соништата се пат кон нашиот ентериер и кон нашите најскриени желби.

Аналитичката психологија на Карл Јунг

Ако го проучувавме Фројд, вистина е дека нема да го заборавиме ниту Јунг. Тој исто така беше малку збунет од идеите на првиот, но швајцарскиот психијатар отиде чекор понатаму. Општо кажано, соништата за него беа производ на природата. Секојдневно гледаше проблеми со заблуди, како и халуцинации кај неговите пациенти и овие плус соништа имаа четки на четки за некои митолошки приказни.

Карл Јунг и значењето на соништата

Така, тој сфатил дека не секогаш има директна врска со она што го живеела или чувствувала личноста. Затоа тој го нарече колективно несвесно. Сето ова ќе биде еден вид бихевиорални симболи кои луѓето ги наследуваат и кои можат да се дефинираат како архетипови или одредени биолошки инстинкти. На кратко, она што Јунг сакаше да го пренесе е тоа соништата имаат значење од нашите искуства и тие би биле мост кон потребите на душата.

Речник за толкување на значењето на соништата

Иако со добар дел од соништата управува субјективноста, постојат многу елементи со добро дефинирано значење. Прецизната истрага на овие елементи служеше за собирање на сите податоци во А. речник на соништата, книга со која секој може да ги толкува своите.

Ако ве интересира дознајте што значат соништата, разберете што тие претставуваат и нивните симболи, со нашиот речник од соништата можете да ги впиете сите информации целосно бесплатно. Yourselfе се знаете подобро преку пораките на вашата потсвест и ќе знаете како да ги толкувате вашите вистински грижи. На значења- суенос.com ќе можете да достигнете длабоки нивоа на лична интроспекција и духовно подобрување, барајќи го неговото значење.

Кој сум јас?

Моето име е Начо Зарзоса и јас сум лицето што стои зад оваа веб-страница. Имам дипломирано психологија од Факултет за психологија на Универзитетот во Овиедо и голем страствен за значењето на соништата и психоанализата. Можете да ги видите сите информации за мене кликнете овде.

Кои се фазите на спиење

Познавањето на секоја од различните фази на спиење може многу да ни помогне да имаме многу попријатен сон и да се одмориме подобро. Ова е нешто што исто така многу влијае на она што го сонуваме, така што добро е да се познаваат фазите.

Фаза I: фаза на вкочанетост

Тоа е прва фаза и вклучува Први 10 минути сон, од кога сме во периодот на будење се додека не станеме малку поспани.

Фаза II: фаза на лесен сон

Втората фаза на спиење има а времетраење од околу половина од вкупното време на спиење и тоа е фаза во која вашето тело постепено се исклучува од околината во исто време ритам на срцето и бавно дишење станува посмирено и поспокојно. Во оваа фаза е многу тешко за нас да се разбудиме, но и покрај тоа во нашите мозочни фази на голема мозочна активност се менуваат со другите многу помали. Нормално кога ќе се разбудиме од оваа фаза, тоа обично го правиме на запрепастен начин, на пример кога сонуваме дека се сопнуваме или паѓаме од карпа.

Фаза III: фаза на транзиција

Третата фаза е најкратка од сите, вкупно трае околу 2 или 3 минути и е a транзиција помеѓу фазата на лесен и длабок сон.

Фаза IV: фаза на длабок сон

Фазата на длабок сон трае 20% од вкупниот сон и е најважна од сите бидејќи го одредува квалитетот на одмор и способноста на организмот да се опорави од дневниот замор. Респираторната стапка е многу мала и срцевиот притисок опаѓа многу, па затоа е исто така многу тешко да се разбудиме природно од оваа фаза.

РЕМ фаза на спиење

Фазата на спиење РЕМ зафаќа 25% од нашиот сон. Името РЕМ потекнува од Брзо движење на очите на англиски јазик и тоа значи дека очите постојано се движат под очните капаци. Активноста на мозокот во текот на оваа фаза е многу висока, скоро на исто ниво како кога сме будни, но во исто време нашите мускули се блокирани за да не спречат да реагираме на сите информации што ги обработува нашиот мозок. Во текот на оваа фаза се јавува сон затоа е најважната фаза да се земе предвид на оваа веб-страница.

Најчести соништа

Не сите соништа се подеднакво заеднички, има соништа што многу луѓе ги трпат, на пример сонувај за бившата или дури и сонувајте повторно да се вратите кај бившата, сонувај за вода, сонуваат за измет, сон за летање, сонуваат за истрели o сонуваат да паднат во празнината. Додека другите се поретки како на пр сонуваат за полицијата. Имајте почест или почуден сон не може да се толкува како позитивно или негативно. Слично на тоа, почуден сон кај една личност може да биде понормален кај друга. Тоа е како, на пример, сонувањето за полицијата да е многу почеста ако вашата работа е поврзана со полицајци, како на пример ако работите во банка или во болница.

Совет добро да запомните сон

Дали сакате добро да ги запомните сите детали од сонот за подоцна да го пронајдете неговото значење? 'Ви препорачувам да ставите а хартија и пенкало за да напише сè што се сеќавате од вашиот сон веднаш штом ќе се разбудите. Запомнете дека секој детал е важен, бидејќи може да значи многу при правилно толкување. Подоцна, кога ќе го завршите денот, внесете го нашиот речник и проучете ги симболите на секој елемент за да го разберете подобро.

Значење на соништата

На овој начин, ќе го најдете не само соништата и нивното значење, но можете да научите Што значи да сонуваш за вошки или значење на сонување за лебарки, како и толкување и значење на сонување за пари и откријте ги тајните што се чуваат во длабочините на вашиот ум. Отсега натаму, веќе немате изговор да го анализирате значењето на соништата и да се запознавате малку подобро секоја вечер.